Oamenii folosesc doar 10% din creier

Mitul celor 10 procente pe care le folosim din capacitatea cerebrală, pur și simplu refuză să moară. Acum vreo 3 ani am fost și eu la cinema ca tot omul și am văzut Lucy. Povestea destul de complicată din punctul meu de vedere, se focusează pe mitul utilizării a 10% din creier. Da. Un film captivant, o idee captivantă. Adică ce frumos ar fi să fie adevărat, nu?

Apariția mitului

Psihologul american W. James(sec XIX-XX) susținea că se îndoiește că o persoană obișnuită atinge mai mult de 10% din potențialul intelectual. Această afirmație nu a fost niciodată relaționată cu o anumită cantitate de creier angajată. În prefața cărții How to win friends and influence people (D. Carnegie) apare ideea cu ”10% din creier”atribuită lui James.

În trecut, unii cercetători au recunoscut că nu știu ce face 90% din creier. Cumva, s-a dedus că 90% nu face nimic. Oare ce cantitate de creier au folosit oamenii care au dedus asta?

Legenda spune că un jurnalist l-ar fi întrebat pe Albert Einstein care este secretul inteligenţei sale, iar acesta i-ar fi spus că oamenii îşi folosesc doar o mică parte din potenţialul creierului lor, pe când el foloseşte ceva mai mult. Arhivele nu confirmă că acest interviu ar fi avut loc vreodată.

Atunci când ceva sună prea bine pentru a fi adevărat, probabil că nu este

Ar fi frumos, dar majoritatea cercetărilor arată că mitul ăsta e doar un mit. Deci conform cercetătorilor, nu există o parte a creierului care doar așteaptă să fie activată, iar apoi să devenim geniali. Am spus. Am fost la filmul ăla și până am ajuns acasă să mă informez, am crezut. Deci nu condamn pe nimeni.

  • Este puțin plauzibil că evoluția ar fi permis irosirea atâtor resurse pentru a construi un organ atât de puțin utilizat
  • Nici o arie a creierului nu poate fi distrusă de accidente vasculare cerebrale sau traume la cap fără a cauza pacienților deficite serioase de funcționare cerebrală
  • Prin stimularea electrică a unor regiuni din creier în timpul operațiilor neurologice, nu s-a reușit descoperirea vreunei ”arii tăcute” (una în care persoana nu trăiește experiența niciunei percepții, emoții sau mișcări).

De ce mai trăiește mitul?

Dacă e să-mi spun părerea, oamenii adoră să li se vândă povești. Ne place să credem că ne vom depăși în mod miraculos limitele. De depășit e posibil, dar nu miraculos și cu efortul este greu. E ok. Și mass-media adoră să se folosească de asta. Din nou, e ok.

Mitul a fost folosit de autorii cărților de dezvoltare personală (Cum să devii de două ori mai deștept – S. Witt), de campaniile publicitare și în industria cinematografică. Ne dorim promovare ierarhică imediată, note foarte bune la examene fără efort, modalități simple și rapide, iar vânzătorii de remedii cerebrale miraculoase știu asta.

Îi cazul în care ești curios ce procent din capacitatea ta cerebrală folosești, uite aici un test absolut relevant.

În afară de Lucy, filme care promovează cele 10 procente pe care se presupune că le-am folosi exclusiv sunt: Flight of the navigator, Phenomenon, KyleXY, Inception, Limitless. De mult tot vreau să mă uit la Inception. 

Dacă ar fi să fiu rea, aș spune că unii oameni chiar par să-și folosească doar 10% din creier. Noroc că nu sunt rea.

 

Poate iti place si...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *